Murat ErdörBy: Murat Erdör, Senior Sales Manager, emarsys Türkiye

Lafın gelişi tabi mucize, ortada mucize falan yok, sadece pazarlama ile ilgili düşündüklerinizi e-posta ortamına dökerek inanılmaz geri dönüşler sağlayabilir, bu e-posta gönderimini neden senelerdir müşteriye e-bülten göndermek ve şirketle alakalı haberleri duyurmak için kullanılan bir araç olarak düşündük diye kendinize sorarsınız. Size aşağıda 3 örnek vereceğim, bakalım siz ne düşüneceksiniz.

  1. Alışveriş sepetinde ürün bırakıp çıkan müşteriye önceden ayarlanmış otomatik e-posta mesajını belli bir süre sonra göndererek hatırlatmada bulunup ürünleri almasını sağlayabilirsiniz. Hatta x TL üstünde ürün bırakanlar sizin için değerli (VIP) müşteri kategorisine giriyorsa bunlara hem hatırlatma yapabilir hem de ürünleri alması için ücretsiz kargo sunabilirsiniz. 

    Bu hatırlatma e-postası en başta kurgulandığından tekrar tekrar uğraşmanıza gerek kalmaz ve zamandan tasarruf edilir. Ayrıca müşteri memnuniyetinde artış sağlanır ve olası geri dönüşlerde kaybedilmiş gibi gözüken alışveriş tamamlanır. 

  2. Diyelim ki kullanım süresi belli olan ürünler satıyorsunuz, mesela deodorant, diş macunu, vitamin hapı vs. Ve diyelim ki bunların kullanım süresi 30 gün olsun. Önceden ayarlanmış otomatik e-posta mesajı ürünün alınmasından 25 gün sonra ilgili kişiye gidecek ve “aldığınız ürünün bitmesine az kaldı, yeni sipariş vermek için lütfen tıklayınız” diyecek.

    Bu sayede sadece akıllı bir stratejiyle büyük bir çaba sarf etmeden yeniden satış yapma şansına sahip olacaksınız. Şahsen ben böyle bir e-posta alsam çok hoşuma giderdi çünkü yoğun iş hayatında unuttuğum şeyi ilgili firma bana hatırlatıyor, zaman tasarrufu sağlıyor ve benimle ilgileniyor diye düşünürdüm. 

  3. Sitenizde hotel, uçak bileti, yurtiçi ve yurtdışında turlar sattığınızı düşünelim. Müşteri sitenizden bir tatil paketi satın aldığında gene önceden ayarlanmış otomatik e-posta ile müşteriye anında e-fatura gidecek ve müşteri bu hizmete ne ödediğini daha net görmüş olacak.

    Müşteri tatile gitmeden 10-15 gün önce gidecek e-posta mesajında ise “Yanınıza Almanız Gerekenler” gibisinden bir liste yer alacak, burada kişisel bakım malzemeleri gibi bilindik malzemeler olacağı gibi şirketinizin satınca yan gelir elde edeceği hizmetler de (sağlık sigortası, uçak bileti, havalimanı transferi vs.) yer alacak. Böylece bu hizmetleri de satarak ek kazanç elde edeceksiniz. Hatta kişisel bakım malzemesi vs. gibi malzemeler için önceden anlaştığınız bir siteye link verebilir, buradaki satışlardan da komisyon kazanabilirsiniz. Küçük meblağ gibi gözüken bu gelirler yüzlerce kişiye satıldığında sene sonunda bilançonuza sizin bile beklemediğiniz artı değer katacaktır.

    Müşteri tatilden döndükten sonra gönderilecek anket ile beklentilerin ne derece karşılandığını ve müşteri memnuniyetini ölçebilir, böylece şirketiniz tarafında hatalı olduğunu düşündüğünüz şeyler varsa bunları düzeltme şansı bulabilir, hizmet seviyenizi yükseltebilir ve stratejik bazı kararları verebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim 3 örneğe bakarsanız aslında çok basit ve uygulanabilir düşünceler. Önemli olan ne yapmak istediğinize karar vermek ve bunu yapabileceğiniz bir e-posta hizmeti veren şirketle çalışmak. Şunu kesinlikle bilmenizi isterim ki e-posta ile yapamayacağınız hiç bir şey yok, sadece isteyin ve yapın, eminim sonuçları alınca daha önce neden bunları yapmadım diye düşüneceksiniz.